Ät lokala snabbmatsfavoriten Shawarma

Med Dubais många glamorösa premiumrestauranger är det är kanske lätt att få intrycket att staden i första hand är ett hemvist för fine dining. Men det är inte hela sanningen. Utbudet av prisvärda matställen är minst lika stort.  Du behöver till exempel inte gå långt för att stöta på ett hål i väggen som serverar den lokala snabbmatsfavoriten Shawarma. Runt om i Förenade Arabemiraten finns givetvis en uppsjö av matställen som serverar Shawarma. Al Mallah på Dhiyafa Street i Dubai är ett sådant och är välkänt för sin utmärkta Shawarma.

Ordet shawarma är härlett från turkiska språkets çevirme och betyder ungefär snurrande/roterande och syftar alltså på tillagningssättet – köttet grillas på ett vertikalt roterande spett. Denna mattradition, där man staplar skivor av kött som skärs av medan det tillagas, utvecklades under 1800-talets Ottomanska rike. Detta kom att kallas döner kebab som alltså blev inspirationen till shawarma från Mellanöstern, grekiska gyros och även mexikanska tacos al pastor.

Vad är egentligen Shawarma?

Shawarma är en delikat kebab-lik maträtt från Mellanöstern där det skurna köttet i regel är lamm, kyckling, kalkon, nötkött eller kalv inlindat i ett tunt bröd. Signifikant för måltiden är köttets distinkta smak av kryddpeppar och vinäger. Likt kebab tillagas köttet genom att grillas på ett roterande spett. Shawarma äts vanligtvis med tabbouleh (libanesisk persiljesallad), fatoush (libanesisk grönsaksblandning), taboonbröd, tomater och gurka. Topping kan bestå av olika såser och tillbehör som till exempel tahini, hummus, inlagd majrova och amba. Amban är typiskt för det indiska köket såväl som för många kök  från Mellanöstern. Det är en syrlig kryddblandning på bland annat mango, vinäger och gurkmeja. Ordet amba kommer från sanskrit som betyder just “mango”.

Växla karthöjd

Fler aktiviteter

Reseguider om UAE

Upptäck hotell i UAE