Foto: Sam Dogan

Palm Jumeirah – ett modernt underverk

Palm Jumeirah, eller The Palm som ön också kallas, har blivit symbolen för den gränslösa nybyggaranda som präglar framväxten av hela Dubai. Palm Jumeirah är del av en “trilogi” av konstgjorda öar som alla kommer finnas längs Dubais avlånga kustremsa. Alla är formade på samma sätt, som en komplett palm med 17 stycken palmblad, omgärdad av tre ytterligare långsmala öar som är tänkta att skydda trädkronan och dess stam mot havets vågor.

Den konstgjorda ön sträcker sig 5 kilometer ut i havet och inhyser vid sidan av Dubais dyraste bostäder och även ett antal lyxhotell. Varav Atlantis The Palm, med sina 1539 rum, kan stoltsera med guldsitsen längst ut vid palmens fot. Spektakulärt är bara förnamnet. Palmön är också hem för prisade lyxresorten Jumeirah Zabeel Saray som bland annat inrymmer ett av UAE:s bästa och största spa, Talise Ottoman Spa. Palm Jumeirah har ökat Dubais kustlinje med 78 km. Den konstgjorda ön är hela fem km lång och fem km bred. Mellan fastlandet och palmöns yttersta punkt man enkelt ta sig med en enkelspårig tågbana, s.k. monorail.

Toppen av stammen på Palm Jumeirah
Foto: Roman Logov

Så byggdes Palm Jumeirah

Konstruktionen av palmön startade i juni 2001. En sådant komplex konstruktion – bygga en fem kilometer lång och bred palmö ut i havet där vattendjupet är tiotals meter – förväntades ta 15 år att genomföra. I själva verket färdigställdes Palm Jumeirah på fem år och nycklarna till de första bostäderna lämnades över år 2006. I oktober 2007 hade Palm Jumeirah utsetts till världens största konstgjord ö och vid samma tidpunkt hade över 500 familjer bosatt sig på ön.

Grunden till Palm Jumeirah är helt och hållet konstruerad med ofantliga mängder sten och sand. Det har alltså inte används några förädlade material såsom betong eller metall, då detta var den rådande emirens idé. Han låg även bakom palmöns design för att utöka kuststräckan så mycket som möjligt och därav få plats för fler byggnader med strandtomt. Palm Jumeirah består av ett antal öar som tillsammans formar palmens stam, 16 palmblad och en elva km lång omringande krona som även fungerar som vågbrytare. Den här filmen beskriver bygget i detalj:

 

Hotell på The Palm Dubai

Palm Jumeirah är inte bara plats för fantastiska bostäder utan palmön är i det närmaste en mindre stad. På ön finns bl.a. gallerior, butiker restauranger, äventyrsbad, parker och hotell. Här listar vi ett urval av hotellen på Palm Jumeirah:

 • Anantara The Palm Dubai Resort
 • Atlantis, The Palm
 • The Fairmont Palm Hotel & Resort
 • St. Regis Dubai – The Palm
 • Kempinski Hotel & Residences
 • Rixos The Palm Dubai
 • Sofitel Dubai, The Palm Resort & Spa
 • The Langham, Palm Jumeirah
 • Jumeirah Zabeel Saray
 • One & Only The Palm
 • Aloft Palm Jumeirah

Bo på prisvärda Aloft Palm Jumeirah

Vill du bo på palmön men tycker samtidigt att Atlantis The Palm tillhör en något för hög prisklass? Som framgår i listan ovan så kryllar det av fina hotell på The Palm Dubai. Aloft Palm Jumeirah är ett smart alternativ för dig som vill bo lyxigt men fortfarande prisvärt. Hotellet ligger på den östra sidan av The Palm Dubais konstgjorda grenar och erbjuder enastående vykortsvyer över stadens skyline och andra kända sevärdheter. Bada från den perfekta sandstranden eller i poolen och upptäck den moderna och internationellt präglade delen av Dubai.

Ett handplockat hotell i Apollo Mondo Enjoy-familjen.

Palm Islands – de tre palmöarna


Foto: Dylan Gianella

Palm Jumeirah blev den första ön att färdigställas som en del av det enorma projektet Palm Islands. Tillsammans med Palm Deira och Palm Jebel Ali, som båda fortfarande inte är färdigställda, ska de tre palmöarna utöka Dubais kuststräcka med ytterligare 520 km. Palm Islands ligger längs Dubais kust med Palm Jebel Ali längst västerut följt av Palm Jumeirah och sedan Palm Deira. Trots sin storlek är förväntas faktiskt Palm Jumeirah att bli den minsta av de tre palmöarna.

Res till Palm Jumeirah!
Växla karthöjd

Fler sevärdheter

Reseguider om UAE

Upptäck hotell i UAE