Bråk om egentid? Här är bästa tipsen för att hitta balansen!

I de flesta relationer uppkommer då och då diskussioner om hur mycket tid som ska läggas tillsammans och isär. När man får barn blir frågan ofta ännu viktigare – och svårare! Här får du konkreta tips på hur du hittar en bättre balans mellan jag-tid, vi-tid och familje-tid.

Egentid – rättighet eller lyx?

Synen på egentid som småbarnsförälder skiljer sig mycket åt – vilket säkert bidrar till att det ofta blir konflikter. Att få tid för sig själv för att träna, träffa vänner eller helt enkelt få sitta själv och ta en kaffe i lugn och ro är viktigt för att ladda på med energi. Energi som behövs för att orka vara en glad och närvarande förälder. Men vad händer när det bara är den ena som får egentid, när timmarna i vardagen inte räcker till eller när egentiden blir viktigare än familjetiden?

Prata, prata, prata!

Att hitta den perfekta balansen för att alla ska vara nöjda är svårt. Och målet är ju just att alla i familjen ska vara nöjda; föräldrarna ska få tid att göra det de önskar, relationen ska må bra och barnen ska få den tid de behöver. Lösningen är lika självklar som enkel: du och din partner behöver ta ett snack om hur ni vill ha det! Prata om vad som är viktigt för ni själva ska må bra, för att ni som par ska behålla gnistan och för att familjen ska känna gemenskap och ha roligt.

Skippa tacksamhetsskulden!

Det är inte ovanligt att den som som får egentid i relationen också känner en viss skuld. Man missar tid hemma och lägger ett större ansvar på den andra i relationen. Och om det finns konflikter kring hur tiden fördelas – då tycker kanske även partnern att du som fick vara i väg hela helgen med dina vänner faktiskt borde kompensera och “betala tillbaka”. Det blir ingen givande situation hemma när man ständigt ska stå i tacksamhetsskuld till varandra.

Glöm inte bort varandra!

Ofta hittar föräldrar ett sätt att få egentid och familjetid – men glömmer bort att man också har en kärleksrelation. Att få tid tillsammans som par är inte bara härligt; det ger er också tid att prata om vad ni vill göra tillsammans, vilken semester ni ska göra i sommar och hur ni ser på framtiden. Tänk inte att ni måste åka i väg på en spa-helg tillsammans! Det blir dyrt, krångligt att få barnvakt och kräver mycket planering. Lämna istället bebisen hos farfar eller mormor en timme – det räcker! Att låta någon annan ta hand om ert barn är något ni ska se som en gåva; både till barnvakten och till barnet.

Planera vad ni ska göra tillsammans

Ta en stund varje vecka och gå igenom hur veckan ser ut. När båda har samma bild av vad som ska göras blir det enklare att prata om ni gör “rätt saker”. Kanske kan ni strunta i något, lägga mer tid på något som känns viktigare eller kanske inser ni att just den här veckan. Det bästa är förstås om ni kan frigöra en långhelg och bara fokusera på relationen. Gör något romantiskt – varför inte en resa till varmare breddgrader och lämna allt som heter vardagsbestyr bakom er för en stund?    

Den här artiklen är framtagen i samarbete med Rulla Vagn.

Romantiska aktiviteter i UAE