Foto: Katarina Premfors

Allt du behöver veta om Dubai

Solgaranti och varmt klimat. Modern världsmetropol möter paradisstränder. Dubai har kallats både mellanösterns svar på Miami som Las Vegas. Men ingen av jämförelserna gör egentligen staden rättvisa. Dubais unika mix av spektakulära byggnader, unika aktiviteter, mat och rika kulturliv – mitt ute i öknen – måste upplevas med egna ögon.

Efter en drygt 6 timmar lång flygresa kan du äta BBQ på sanddynerna, hänföras av utsikten från världens högsta byggnad Burj Khalifa, ta ett dopp utmed den ikoniska palmöns sagolika strandremsor och åka skidor i inomhus – inom loppet av ett dygn.

Till ytan är Dubai ungefär lika stort som Kap Verde medan folkmängden på 2,4 miljoner människor (2015) motsvarar Stockholms län. Emiratet grundades 1833 vid fiskebyn Bur Dubai. Arabiska är det officiella språket medan engelska är internationellt hjälpspråk. Det gör att bl.a. vägskyltar är på både arabiska och engelska samtidigt som bilarnas registreringsskyltar följer europeisk standard.

Här på Visit UAE har vi samlat mängder av guider och matnyttig information om vad du kan göra under din Dubai-resa, men vi vill redan här ge 5 tips på aktiviteter i Dubai:

Läs mer om Dubai! 

5 saker du inte får missa i Dubai

1. Utsikten från Burj Khalifa

Utsikt från Burj Khalifa

I Dubai finns sedan 2010 världens högsta byggnad, Burj Khalifa. Den enorma fasaden tornar upp sig hela 828 meter upp i luften. Det går att övernatta på Burj Khalifas eget hotell beläget halvvägs upp i byggnaden eller besöka utsiktsplatserna på 124:e och 148:e våningen. Det är inte bara byggnaden i sig som är värt ett besök. I direkt anslutning till Burj Khalifa finns bland annat en enorm park och världens största shoppingupplevelse Dubai Mall.

2. Lyxen i Burj Al Arab

Burj Al Arab i solnedgången

Lika hög byggnad som Burj Khalifa är, lika ikonisk och exklusiv är det segelliknande, femstjärniga deluxe-hotellet Burj Al Arab. Till inredning används bara de mest exklusiva materialvalen, restaurangerna håller världsklass och hotellet har inga sedvanliga hotellrum utan enbart sviter, där den minsta är 169 kvadratmeter stor. För den som inte har möjlighet att checka in på lyxhotellet är det fortfarande möjligt att besöka hotellet för en lunch utöver det vanliga. Eller varför inte besöka hotellet för afternoon tea?

3. Skidåkning mitt i sommarhettan

Familj i lift vid Ski Dubai

Inuti shoppingcentret Mall of the Emirates finns den konstgjorda alpinupplevelsen Ski Dubai som består av fem pister där den längsta når 400 meter. Så för den som vill göra något helt annat under solsemestern och slippa undan den heta utetemperaturen kanske ett besök till Dubais egna slalombackar är ett alternativ.

4. Fantastiska vattenparker

Barn leker i vattnet i Dubai

Förenade Arabemiraten är fullspäckat med häftiga vattenparker för alla åldrar. I Dubai finns såklart flera ett antal och flera av dem har sina unika teman. Hotellkomplexet Atlantis The Palm har sin Aquaventure Waterpark och ett stenkast från Burj Al Arab finns Wild Wadi Waterpark™. Ett besök till en vattenpark är en självklar aktivitet för barnfamiljen. Läs vår guide till vattenparker i Förenade Arabemiraten. Läs vår guide till Förenade Arabemiratens vattenparker.

5. Det enorma kulturutbudet

Dubai har ett stort kulturutbud – från världens alla hörn. På grund av den ständigt ökande tillströmningen av turister och den mångfald av nationaliteter i Dubai finns det mycket att uppleva. Dubai stoltserar bland annat med ett modernt, arkitektritat operahus. Det finns en rad vackra moskéer och du kan botanisera bland emiratets olika souker (landets lokala marknader). På uppgång är även Dubais konstdistrikt, Al Quoz. Det startade med ett tjugotal konstgallerier men har nu förvandlats till en nästan 50 000 kvadratmeter stor stadsdel som blandar mode, musik, mat och kulturella evenemang.

3 bra hotell i Dubai

JA Jebel Ali Beach

Lyxigt och barnvänligt hotell i närheten av palmön Palm Jumeirah med en 800 meter palmkantad sandstrand att avnjuta vädret på. Lägg till två pooler, en barnpool samt flera restauranger och barer.

Atlantis The Palm

Ett av Dubais kändaste hotell, sagolikt placerat längst ut på palmöns spets och inspirerat av legenden om den sjunkna staden Atlantis. Egen strand, tjugotvå barer och restauranger, spa-anläggning, det gigantiska akvariet The Lost Chambers och mellanösterns största vattenpark, Aquaventure, gör det Atlantis The Palm till en oförglömlig upplevelse.

Media One

Bo mitt i stan – nära allt som Dubai Marina har att erbjuda! Fina och trevliga rum med närhet till en stor poolterrass med en Miami-inspirerad loungebar. Ät och drick på hotellets flera restauranger och barer. Gångavstånd till Barasti Beach, Dubai Marina, Dubai Marina Mall och Nakheel Metro Station. 

Upptäck fler hotell i Dubai!

Ta en sista minuten-resa till Dubai!

Aktiviteter i Dubai

Sju emirat - Sju fantastiska resmål