Foto: Sam Nabi

Stanna till i Umm al-Qaywayn

Mellan grannemiraten Sharjah och Ras Al Khaimah för Umm al-Qaywayn en anonym tillvaro. Emiratet är till ytan det näst minsta i hela Förenade Arabemiraten och det är beläget i landets norra delar med kust mot Persiska viken. Klimatet är självklart mycket hett och nederbörden är årligen liten. Tack vare emiratets närhet till havet bjuds man ofta på daglig, svalkande havsbrisar i sommarhettan.

Turismen till Umm al-Qaywayn är framförallt centrerad till stränderna längs Persiska vikens kustremsa trots att emiratet sträcker sig en bit inåt fastlandet. Utanför samma kust ligger sju fina sandöar omgärdade av mangroveskogar. Tre av dessa, Al Sinniyah, Jazirat Al Ghallah och Al Keabe, går att överblicka från gamla stan i Umm al-Qaywayn vars hamnområde fortfarande har  stenhus i korall från stadens ursprungsinvånare.

Trots att emiratet inte kan jämföra sig med bl.a. Dubai och Abu Dhabi i popularitet sitter det på en lång historia. Aktiviteterna och sevärdheterna finns runt knuten för den som stannar och ser sig om! Missa inte detta på er resa genom Umm al-Qaywayn:

Dreamland Aqua Park

Vattenparken som funnits sedan 1990-talet och invigdes under parollen “glädje är en rättighet för alla”. Den som är på genomresa till exempelvis Dubai kan passa på att hyra en campingstuga vid vattenparken som fortfarande är en av de största familjeattraktion i Mellanöstern. Gör ett virtuellt besök här och nu!

Umm al-Qaywayn Fort

Fortet var från början hemvist för emiratets härskare och vaktade ingången till gamla stan. Från fortet överblickades havet åt det ena hållet och viken inåt staden åt det andra hållet. Fortet blev senare en polisstation och sedan ett museum som innehar många föremål från områdets förhistoriska tid.

Gamla hamnen

Den gamla hamnen i Umm al-Qaywayn ligger i de gamla delarna av staden och blickar ut över det traditionella båtvarvet där skickliga hantverkare fortfarande bygger de klassiska dhowbåtarna.

Aktiviteter i närheten av Umm al-Qaywayn

Sju emirat - Sju fantastiska resmål