Fakta om Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten fakta

Att resa till Dubai & UAE

En flygtur över Förenade Arabemiraten, eller UAE som det också kallas, så sent som under 1990-talet innebar framförallt en dominerande syn – mil efter mil av storslagen sandöken.

Det var då. Såhär ca tre årtionden senare har landet förvandlats till en plats där det ultramoderna samsas med det traditionella – en plats där inget drömprojekt anses omöjligt. En modernisering av den sydöstra änden av den arabiska halvön som tog fart när olja påträffades i regionen under slutet av 50-talet.

Solnedgång i öknen i Förenade Arabemiraten

Sammansättning och styre

Förenade Arabemiraten är en monarki och federation av autonoma emirat sedan år 1971. Landet bestående av de sju emiraten

Varje emirat styrs av en monark (eller emir) och de sju monarkerna formar tillsammans the Federal Supreme Council. Traditionellt utses emiren av Abu Dhabi till Förenade Arabemiratens president. Arabiska är det officiella språket och islam den officiella religionen i landet.

Förenade Arabemiraten idag

Sedan Förenade Arabemiratens självständighet och upptäckten av olja under 1900-talets senare hälft har landets utveckling skenat. Dubai, med sin imponerande skyline av skyskrapor, världens högsta byggnad Burj Khalifa och berömda palmöar har blivit en världsmetropol som alla blickar vänds mot och dit turisterna numera strömmar. Enligt Dubais turistbyrå välkomnade staden under 2016 hela 14,9 miljoner besökare, vilket är en rekordnotering.

Nyår i Förenade Arabemiraten

UAE är samtidigt så mycket mer än Dubai. Aldrig mer än två timmars resa från Dubai finns sex andra emirat att upptäcka. Följ med till den minst lika futuristiska huvudstaden Abu Dhabi. Vandra längs Fujairahs kritvita paradisstränder. Fascineras av Ras Al Khaimahs 7 000-åriga historia och majestätiska bergskedjor. Besök Sharjah, landets kulturella centrum, med sina många muséer och orientaliska sevärdheter. Eller insup den lugna atmosfären i charmiga Ajman och Umm al-Qaywayn.

Utbudet av aktiviteter och häftiga upplevelser är nästintill oändligt. En lika självklar destinationen både för den äventyrslystne som för den som helst lapar sol på playan.

Snabba fakta

Befolkningsmängd: 9,27 miljoner människor (2016)

Area: 83 600 kvadratkilometer.

Klimat: UAE har ett tropiskt klimat med mycket hög medeltemperatur.

Elektricitet: 220/240 volts spänning. Adapter krävs p.g.a. annan standard på vägguttag.

Pass och visum: För nordiska medborgare krävs visum.

Valuta: Emiratisk dirham (AED). Läs mer om valutan i UAE.

Tidszon: UTC +4 (ingen sommartid).

Flagga:
Förenade Arabemiratens flagga

 

Solgaranti under weekendresan

Tillhör du skaran som måste få en paus från det nordiska höst- och vinterrusket? Saknar du värmen? Förenade Arabemiraten är det perfekta weekendresmålet för dig! Flygresan hit tar enbart strax över 6 timmar. Välkommen till ett land som alltid kan garantera höga temperaturer och solgassande dagar på beachen. När du inte jobbar på brännan kan du utforska pulserande stadsmetropoler, inhemsk kultur, byggen som gör att du tappar hakan och aktiviteter som aldrig tycks ta slut.

Kolla in utbudet av förmånliga sista minuten-resor just nu!

Reseguider om UAE