Alkohol, dricks och rätt klädsel – detta gäller i UAE

  1. 19 April 2017
  2. Allmänt

För att undvika onödiga kulturkrockar och för att du inte ska råka trampa någon på tårna har vi svarat på några av de vanligaste frågorna rörande rätt och fel i UAE.

Ta seden dit du kommer. Det är en bra grundregel att förhålla sig till när du besöker Förenade Arabemiraten. Samhället genomsyras av muslimska seder och regler som du som turist förväntas respektera. I grund och botten handlar det om sunt förnuft, och är inte på något sätt svårt att förhålla sig till. För att undvika onödiga kulturkrockar och för att du inte ska råka trampa någon på tårna har vi svarat på några av de vanligaste frågorna rörande rätt och fel i UAE.

Får jag dricka alkohol i UAE?

Ja, men inte i offentliga miljöer. På hotell, restauranger, barer, nattklubbar och andra ställen som har serveringstillstånd är det precis som hemma. Det ska dock nämnas att den liberala inställningen rent allmänt till alkoholkonsumtion kan variera mellan emiraten. Exempelvis har Sharjah en mer konservativ inställning till alkohol än Dubai. Var aldrig berusad på allmän plats.

Tips på hotell i Dubai som serverer alkolhol: 

Se fler hotell som serverar alkhol i Dubai.

Även barer och nattklubbar i emiratet har alkoholservering. Lyxiga White Dubai och exotiska Mahiki är exempel på två populära uteställen att släcka törsten hos. Eller varför inte blicka ut från en skybar från världens högsta byggnad när du sippar på en härlig cocktail? Fler drinkar kan med fördel avnjuts i Pure Sky Lounge i hotellet Hilton Dubai The Walks samt skybaren Level 43 i Four Points by Sheraton. 

Klicka här för fler bartips i Dubai! 

Vad betraktas som rätt klädsel i Förenade Arabemiraten?

Utanför strand- och poolområden bör klädseln täcka kroppen från knä till axlar. Shorts och kjol går bra, men långbyxor eller trekvartsbyxor är att föredra. Undvik för åtsittande plagg och täck axlarna när ni vandrar i de arabiska kvarteren och besöker moskéer. Vid stränder och pooler kan ni bära era vanliga badkläder. Den enda restriktionen att förhålla sig till är att kvinnor inte får bada topless.

Boka din resa till Förenade Arabemiraten idag!

Förväntas det att jag ska ge dricks efter restaurangbesöket?

Drickskulturen i Förenade Arabemiraten påminner om den svenska. Det vill säga, det är inget måste, men förväntas likväl av dig om servicen varit god. Ibland är servicen redan inkluderad i notan. Om inte, lägg på 10-15 procent för att försäkra dig om att just din servitör eller taxichaufför tilldelas några extra dirham. Löne- och arbetssituationen för servicearbetare i UAE är ofta undermålig så var noga att med att respektera och dricksa människorna som underlättar din resa.

Får jag pruta på priset i butiker och på marknader?

Det är faktiskt acceptabelt att förhandla om priset i vissa vanliga affärer. Vill du undvika pinsamma situationer är det dock bäst att spara prutandet till shoppingturerna i UAE:s lokala marknader – soukerna. Här kan du utan att skämmas förhandla hårt med försäljarna utan en hetsig omgivning.

Vilka beteenden och samtalsämnen bör jag undvika offentligt?

Undvik att vara för intim och att visa öppen kärlek på publika platser. Kyssar och kramar i offentliga miljöer betraktas inte som ett okej beteende. Att tala illa om landet, skämta på shejkernas bekostnad, diskutera politik eller religion är inte heller något som uppskattas av emiratierna. 

Boka din resa till UAE

Fler guider