Den stora Dubaiguiden – stadsdel för stadsdel

  1. 2 November 2017
  2. Aktiviteter

Följ med till en varierad stadsmylla där hög puls och stillsamma promenadstråk går hand i hand.

Dubai är ett stad med många ansikten och skepnader. Oavsett vilken typ av upplevelse du som resenär söker kommer någon av Dubais färgstarka stadsdelar falla dig i smaken. Följ med till en varierad stadsmylla där hög puls och stillsamma promenadstråk går hand i hand. Där hypermodern skyline och kvarter från 1700-talets slut har en lika självklar plats. Nedan guidar vi dig genom Dubais viktigaste stadsdelar.

Världens högsta byggnad Burj Khalifa i Dubai

Downtown Dubai

Hem för det moderna Dubai med sina mäktiga skyskrapor, finansdistrikt, spektakulära hotell och många shoppingstråk. Downtowns Dubais skyline med världens högsta byggnad Burj Khalifa som pricken över i:et har blivit själva sinnebilden av ett Dubai där inga arkitektdrömmar är för stora att realisera.

Vill ni på nära håll uppleva hur skyskraporna tornar upp sig mot himlen ska ni vandra längs Sheikh Zayed Road. Missa inte heller Dubai Fountain, världens största dansande fontän, som tillsammans med Dubai Mall, världens största shoppinggalleria, ligger vid Burj Khalifas fot.

Deira

I  de nordliga regionerna av staden rinner vattendraget Dubai Creek och separerar staden i två delar. Floden trafikeras av de Dubai-typiska abra- och dhowbåtarna som fungerar som vattentaxi mellan stadsdelarna som ligger längs Dubai Creek. Vi rekommenderar även varmt ett romantisk middagskryssning i månskenet på Dubai Creeks vatten.   

Dubai Creek rinner till stor del genom Dubais äldre stadsdelar. På den norra sidan av floden återfinns stadsdelen Deira. En kulturell smältdegel där myllret av människor, butiker och skyltfönster tar över stadsbilden. Här finns bland annat de berömda inomhusmarknaderna, soukerna, där man kan göra en och annan bra deal. Soukerna har olika inriktningar där guld- och kryddsouken tillhör höjdpunkterna.

Bur Dubai

På den södra sidan av Dubai Creek, närmare citykärnan, breder Bur Dubais kvarter ut sig. Bur Dubai är också en del av gamla stan som till viss del rustats upp i modern tappning. I de äldre stadsdelarna vid creeken Shindaga och Bastikaya är tempot lugnare och de historiska landmärkena många. Den som vill känna historiens vingslag bör besöka Dubai Museum som inrymmer en av stadens äldsta byggnader Al-Fahdi-fortet.

Shoppingsugen? Textilsouken är en upplevelse i sig. Vid sidan av kläder kryllar Bur Dubai av butiker som säljer klockor, elektronik, smycken och leksaker. Just shopping är ett inslag som även präglar Bur Dubais modernare kvarter. Köpcentrumet Burjuman är populärt och lätt ta sig till med tunnelbanans gröna linje.

Här finns även gott om hotell i alla prisklasser – från budgetalternativ till lyx och flärd. I den sistnämnda kategorien rekommenderas särskilt det femstjärniga hotellet Grand Hyatt Dubai som erbjuder inte mindre är 13 (!) olika restauranger för sina gäster.

Jumeirah

Dubais kuststräcka är en turistdröm med sitt överflöd av vidsträckta, kritvita stränder och strandnära hotell. Stadsdelen Jumeirah, som mynnar ut i Persiska viken, har samtidigt mycket mer att erbjuda än endast paradisbeacher som exempelvis Jumeirah Beach och Kite Beach. Shoppa loss på enorma Mall of Emirates, gör ett garanterat skrattfyllt besök på en av emiratets bästa vattenparker Wild Wadi Waterpark™ eller ge dig ut i nattlivet.

Jumeirah har två obligatoriska sevärdheter för förstagångsresenären till Dubai – stadens kändaste hotell Burj Al Arab och det moderna underverket The Palm som är en gigantisk konstgjord ö formad som en palm.

Fler guider