Foto: Noora Al Suwaidi

Eventkalender – att göra i Dubai och Förenade Arabemiraten UAE under 2018

  1. 19 April 2017
  2. Aktiviteter

Det är alltid någonting på gång i Dubai, Abu Dhabi och alla andra emirat

Vad kan man göra i Dubai och UAE under året? Dags att plocka fram märkningspennan! Kalenderåret 2018 bjuder på massor av spännande händelser och evenemang i hela Förenade Arabemiraten. Det är alltid någonting på gång i Dubai, Abu Dhabi och alla andra emirat – vi har listat några av höjdpunkterna att tajma in under semestern i respektive emirat. 

Kvinna på rea i Dubai

Dubai

Dubai Shopping Festival – 26 december 2017-17 januari 2018

Inledningen av Dubai-året är tillägnad shopping och mode. Under en dryg månad är det rejäla reor i stadens butiker, enorma shopping malls och soukmarknader. Ett paradis för alla som älskar att fynda!   

Dubai Marathon – 26 januari

Snöra på dig springskorna! Dubais årliga marathon utgår från stranden Madinat Jumeirah, ett stenkast från Burj Al Arab, och går sedan längs hela Dubais långa strandpromenad Jumeirah Beach Road. Om 4,2 mil känns lite väl övermäktigt så arrangeras även lopp som är 10 och 4 km.

Dubai Duty Free Tennis Championships 2018 – 19 februari-3 mars

Upplev när världens bästa tennisspelare gör upp om en ATP-titel på Dubai Duty Free Tennis Stadium. Arenan har utnämnts till tourens bästa och ger åskådarna fantastiska platser att uppleva matcherna ifrån.

Emirates Airline Dubai Jazz Festival 2018 – 21-23 februari

Den sextonde upplagan av Dubais årliga jazz-, blues- och popfestival bjuder även i år på musik i världsklass. Med headliners som Duran Duran, John Legend och Ricky Martin vallfärdar musikälskare från hela världen under tre dagar till Dubai Media City Amphitheatre.

Dubai International Boat Show 27 februari-3 mars

Alla båtälskares önskedröm! Vandra längs Dubai Canal och tappa andan inför alla samlade lyxyachter i miljonklassen. Förutom att strosa runt på bryggorna kan du som Dubai Boat Show-besökare även testa på flera olika vattensporter – som paddleboard, kajak, vindsurfing och mycket annat!   

Taste of Dubai – 8-10 mars

Dubais omåttligt populära festival för dig som är en äkta “foodie”. Tre dagar av utsökt fine dining, street food, dryck och musik som går av stapeln i början av mars på Dubai Media City Amphitheatre.

Art Dubai – 21-24 mars

Sväng förbi galleriet Madinat Jumeirah i Al Sufouh i slutet av mars och njut av konst från Mellanöstern, Nordafrika och Asien. Den tolfte upplagan av Art Dubai har utställningar som täcker nutida, moderna och traditionella konstuttryck. Rekommenderas!  

Dubai World Cup 2018 – 31 mars

Hästkapplöpningsloppet Dubai World Cup 2018 tillhör en av de största händelserna i regionen under 2018. Förutom enastående livesport bjuder arrangemanget på Meydan Racecourse, i sann Super Bowl-anda, både på storslagna fyrverkerier och konsertframträdanden.

Middle East Film and Comic Con 2018 – 5-7 april

Mellan 5 och 7 april öppnar Dubai World Trade Centre upp sina portar för det största popkulturella eventet i Mellanöstern. Middle East Film and Comic Con lockar varje år uppemot 50.000 besökare och är ett mecka för dig som älskar film, Tv, tecknade serier, manga och mycket mer.

Romeo & Juliet at the Dubai Opera – 19-21 april

För dig som söker en kulturell upplevelse av den högre skolan så sätts under april månad den klassiska balettföreställningen om Romeo & Juliet upp på Dubai Opera. Dramatiska toner, romantik i överflöd och trollbindande balett utlovas.

Al Gaffal Long Distance Race 2018 – 3-13 maj

Varje gång man befinner sig nära ett vattendrag i UAE skymtar man dem, dhowbåtarna. De karakteristiska båtarna har historiskt sett utgjort navet i arabisk sjöfart. Under tävlingen Al Gaffal Long Distance Race hyllas dess innebörd. De nästan 20 meter långa dhowbåtarna lättar segel från Sir Bu Nair Island och går i mål vid berömda hotellet Burj Al Arab.

Dubai Summer Surprises 2018 – 22 juni-4 augusti

Under UAE:s stekheta sommarmånader förvandlas Dubai till en stad där shopping och underhållning står i centrum. Fynda på butikernas och köpcentrumens reor, ät extra billigt på flera lyxrestauranger eller ta med barnen på en häftig barnshow.

Fashion Forward Dubai – 25-27 oktober

FFWD är ett arrangemang som lyfter fram det senaste kollektionerna av lokala modeskapare. En fest för ögat som innebär extravaganta kreationer, runwayvisningar, “fashion talks” och en försmak av vad du själv kommer bära nästa säsong. Dubai Design District d3 är skådeplatsen för Fashion Forward Dubai.

Dubai Design Week 12-17 november

Tycker du att färg och form är det bästa som finns? Då bör du bege dig till Dubai under mitten av oktober när Dubai Design Week som också hålls i de kreativa kvarteren kring Dubai Design District d3. Dubais designvecka har hög internationell status och inrymde under 2017 design från hela 45 olika länder.

UAE National Day – 2 december

Varje år firas med pompa och ståt Förenade Arabemiratens nationaldag över hela landet, även självklart i Dubai. Den 2 december markerar unionen mellan de sju emiraterna och medför att hela Dubai utsmyckas i flaggor, håller festliga parader och skjuter fyrverkerier.

Dubai International Film Festival – 6-13 december

Det är alltid stjärntätt på Dubai International Film Festival. Hollywoodstjärnorna brukar dugga tätt när DIFF visar kvalitetsfilm från hela världens hörn. Huvudsalongen är fantastiska Souk Madinat Theatre, men filmerna visas även utomhus på Jumeirah Beach strandbryn, i Mall of the Emirates och även Galleria Mall.

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Van Gogh Alive – The Experience – 14-26 februari

Så här har du garanterat aldrig upplevt Vincent van Gogh förut. På hyllade utställningen Van Gogh Alive – The Experience projiceras 3000 bilder av den legendariske konstnärens konst på väggar, golv och tak, samtidigt som mästerverken ackompanjeras av specialkomponerat soundtrack av klassisk musik. Var utställningen äger rum? På National Theatre i Abu Dhabi.   

ITU World Triathlon Abu Dhabi 2018 – 2-3 mars

Den globala triathlonsäsongen för drar igång i Abu Dhabi under mars månad. Ta chansen att få en skymt av deltagarna när simmar, cyklar och springer i Abu Dhabi-landskapet. En tävling som både välkomnar elit- som amatörutövare.

Camel Racing – 20-30 mars

I skandinavien beskrivs oftast kamelen som ett djur för stilla transporter över ökenlandskap. I Abu Dhabi och UAE är kamelkapplöppning ett lika naturligt inslag som trav. Race hålls framförallt på vardagsmorgnar och säsongsfinalerna går av stapeln på Al-Wathba Camel Racetrack i mars.

Al Ain Cultural Programme 2018 – pågår till 31 maj

Al Ain är den näst största staden i emiratet Abu Dhabi och faktiskt den fjärde största i hela Förenade Arabemiraten. “Oasen”, som stadens namn betyder, är rik på inhemsk kultur och sevärdheter. Al Ain Cultural Programme är en satsning som uppmärksammar historiska platser som exempelvis Al Ain Oasis, Al Jahili Fort, Qasr Al Muwaiji, Al Ain Palace Museum, Al Ain National Museum, Al Qattara Arts Centre och Souq Al Qattara.

Formel 1, Abu Dhabi Grand Prix – 25 november  

Evenemanget som satt Abu Dhabi på världskartan – Formel 1-loppet som varje år går på Yas Marina Circuit asfalt. Får du inte möjlighet att uppleva farten på nära håll från läktaren kan du åtminstone bege dig till den närliggande nöjesparken Ferrari World.  

Kameler på Al Sawan Camel Track

Ras Al Khaimah

Happiness Festival – 14-17 februari

Enligt Happiness Festival går nyckeln till lycka via magen. För maten står foodtruck-kollektivet The Truckers som bjuder på ett tjugotal olika matkoncept. Lokala band, DJ’s, konstnärer komiker och barnaktiviteter bidrar med en härlig atmosfär på festivalområdet som är beläget på Al Marjan Island.

Ras Al Khaimah Fine Arts Festival – 16 februari-2 mars

Det bästa sättet att uppleva emiratets konstscen är att besöka National Museum of Ras Al Khaimah mellan 16 februari och 2 mars. Då arrangeras nämligen ett stort antal utställningar och workshops under regi av den sedan 2013 årliga konstfestivalen.

Al Sawan Camel Race Track – från oktober

Al Sawan Camel Race Track är den främsta banan i Ras Al Khaimah för en UAE:s största nationalsporter – kamelkapplöpning. Bege dig till banan under fredagsmorgnar mellan kl 06.30 och 09.30 hela vintern för att se när regionens bästa kameljockeys spänner musklerna i rafflande raceuppgörelser.

Ajman

Ajman

Ride Ajman 2018 – 13 april

Cykellopp som passerar många av Ajmans kändaste landmärken. Proffsen åker 115 km medan amatörerna endast behöver trampa 58 km. Upplev när åkarna trampar iväg från startfållan vid Al Zorah!

International Museum Day – 18 maj

Ajman Museum tillhör ett av drygt 40.000 museum worldwide som parallellt anordnar International Museum Day. Ett ypperligt tillfälle som turist att lära sig mer om UAE:s minsta emirat.

Ajman Fireworks Festival – 29 november-25 januari

Svag för mäktiga fyrverkerier? Då är ett hett tips att varje torsdag mellan slutet av november till januari bege sig till Ajman Corniche. En av mellanösterns största festivaler för fyrverkerier kommer då lysa upp strandpromenaden och stora delar av staden.

Fujairah

Gran Fondo Fujairah 2018 – 30 mars

Fujairah är ett populärt emirat bland resenärer som gillar sport och friluftsliv. Gran Fondo Fujairah är ett av de nyare cykelloppen i UAE och erbjuder två härliga sträckor i Fujairahs vackra öken- och bergslandskap. Start och målgång sker vid Fujairah Marina.

World Heritage Day – 18 april

Precis som många andra städer världen över så firar Fujairah varje år UNESCO World Heritage Day. Dagen ifråga kastar ljus över regionens historiska sevärdheter och festligheterna råder vanligen vid Fujairah Fort med dansuppvisningar, matstånd, musik och annan kultur på schemat.

Strand i Sharjah

Sharjah

Sharjah Light Festival 2018 – 7-17 februari

Moskéer och andra landmärken dränkta i häftiga ljuskombinationer. Det blir åttonde året i följd som Sharjah Light Festival lyser upp stora delar av staden med avancerade ljusshower som får dig att tappa andan.

Sharjah International Book Fair 2017 – 31 oktober-10 november

Tempot är lugnare på emiratets årliga bokmässa. Evenemanget syftar till att göra Sharjah till det naturliga centrumet för litteratur i regionen samt genom utställningar, workshops och kulturella program ge alla bokälskare en social mötesplats.   

UIM Formula 1 Power Boat Championship Sharjah Grand Prix – 13-15 december

Se racingbåtarnas svar på formel 1 swisha fram över vågorna i Khalid Lagoon. Det vill säga mitt i centrala Sharjah. En fartfest utan dess like som måste upplevas på plats!

Fler guider