Res mellan Dubai och Abu Dhabi på 12 minuter

Den nybyggaranda som råder i Dubai och Förenade Arabemiraten är något som saknar motstycke i övriga världen. Nya framtidsplaner för det ena futuristiska projektet efter det andra avlöser varandra i en strid ström. Vissa av projekten är som tagna ur valfri sci-fi-film.

Eller vad sägs om möjligheten att ta sig mellan Dubai och Abu Dhabi på ynka 12 minuter? En till synes omöjlig tanke som kommer förverkligas genom transportsystemet Hyperloop One. Samma sträcka tar i dagens läge knappt 2 timmar med bil. Hisnande!

På initiativ av Teslagrundaren Elon Musk byggs just nu en pipeline i öknen mellan Förenade Arabemiratens två största metropoler. Inuti pipelinen färdas självkörande kapslar upp till en hastighet av 1200 kilometer (!) i timmen. Tack vare det låga trycket i röret blir luftmotståndet mer eller mindre obefintligt, vilket möjliggör att hastigheterna når nivåer som är likvärdiga med de snabbaste flygplanen i världen.

Elon Musk har kallat sin uppfinning för den perfekta korsningen mellan ett Concorde-flygplan, en laserpistol och ett Air Hockey-bord. Transportsystemet har fler fördelar än den blixtsnabba hastigheten – tekniken är helt fri från miljöskadliga utsläpp.      

Hyperloop One beräknas göra sin kommersiella debut inom en femårsperiod. Första etappen i Dubais pågående transportrevolution som på sikt även kommer möjliggöra att drönar-taxis och förarlösa bilar blir verklighet.

På gång i UAE

Reseguider om UAE

Hotell i UAE

Följ VisitUAE.SE på Instagram.