Res på 12 minuter med Hyperloop Dubai – Abu Dhabi

Den nybyggaranda som råder i Abu Dhabi, Dubai och hela Förenade Arabemiraten är något som saknar motstycke i övriga världen. Nya framtidsplaner för det ena futuristiska projektet efter det andra avlöser varandra i en strid ström. Vissa av projekten är som tagna ur valfri sci-fi-film.

Eller vad sägs om möjligheten för passagerare att färdas mellan Dubai och Abu Dhabi i en kapsel på ynka 12 minuter? En till synes omöjlig tanke som kommer förverkligas genom transportsystemet hyperloop. Samma sträcka tar i dagens läge knappt två timmar med bil. Hisnande!

En hyperloop är den första etappen i Dubais pågående transportrevolution som på sikt även kommer möjliggöra att drönar-taxis och förarlösa bilar blir verklighet.

Hyperloop One och Elon Musk

Företaget bakom initiativet heter Hyperloop One och det bygger just nu en pipeline i öknen mellan Förenade Arabemiratens två största metropoler. Hyperloop One är ett av de mest framstående företagen för stunden vad det gäller det nydanande transportsystemet, men de äger inte tekniken som gör detta möjligt. Hyperloop bygger nämligen på s.k. open source vilket innebär att tekniken är tillgänglig för företag och privatpersoner att bygga vidare på och använda den till sina egna projekt.

Tesla-grundaren Elon Musk presenterade sin idé om hyperloop redan 2013 då han visade upp sin forskning för första gången. Musk har kallat sin uppfinning för den perfekta korsningen mellan ett Concorde-flygplan, en laserpistol och ett Air Hockey-bord. Transportsystemet har fler fördelar än den blixtsnabba hastigheten – tekniken är helt fri från miljöskadliga utsläpp. Vidare kan inte människor eller djur riskera att komma till skada genom att beträda “spåren” eftersom transporten sker i tuber.

Hyperloop One beräknar göra sin kommersiella debut år 2020 för gods – och den första persontransporten år 2021. Företaget ligger även i diskussion med nordiska länder om att förkorta avstånden mellan regionens städer. Till exempel har Hyperloop One inlett samtal med flera stora aktörer såsom Ramböll, KPMG och advokatbyrån Setterwalls för att göra transportsystemet verkligt mellan Helsingfors och Stockholm. En sådan lösning skulle låta passagerare ta sig mellan de två huvudstäderna på under 30 minuter.

Så fungerar transportsystemet hyperloop

Med tanke på all den teknik som möjliggör hyperloop är det också svårt att i enkla ord beskriva hur det fungerar. Hyperloop går att likna vid rörpost. I stället för att rulla på spår är tanken med hyperloop att kapslar rör sig i ett rör fritt från friktion.

Inuti pipelinen färdas de självkörande kapslarna upp till en hastighet av 1 200 kilometer (!) i timmen. Tack vare det låga trycket i röret blir luftmotståndet mer eller mindre obefintligt, vilket möjliggör att hastigheterna når nivåer som är likvärdiga med de snabbaste flygplanen i världen.

Hyperloop drivs av en högteknologisk, linjär elektrisk motor. Med hjälp av magnetisk levitation höjs kapseln upp från “rälsen” till ett svävande tillstånd för att minska friktionen. Detta i kombination med att lufttrycket reduceras i tuberna genom vakuumpumpar möjliggörs de enorma hastigheterna som en hyperloop klarar.

Se hur Hyperloop One beskriver sin teknologi här:

 

På gång i UAE

Reseguider om UAE

Hotell i UAE