Ta dig runt

Transport i Dubai och UAE

De korta geografiska avstånden mellan Förenade Arabemiratens (UAE) emirat och större städer gör rörligheten inom landet väldigt smidig. En bilresa mellan Dubai och Abu Dhabi tar exempelvis endast blott 2 timmar. Försök dock att undvika traditionella rusningstider eftersom köbildning är mycket vanligt förekommande på de stora lederna.

Taxi

Enklaste sättet att ta sig runt mellan sevärdheterna i UAE är i taxi. Taxibilarna är många till antalet och lätta att få tag på i stadsmiljöerna. Mycket billiga, garanterat moderna bilar med luftkonditionering. Åker du under rusningstiderna, det vill säga mellan kl. 8 och 9 eller 16-17, kan det vara bra att förboka din taxiresa i hotellets reception.

Statens egna taxibilar, RTA, syns flitigt på UAE:s gator och tar enbart kontant betalning, företrädesvis små valörer. Uber är aningen dyrare och lyxigare än hemma men är också ett smidigt taxialternativ där du betalar direkt via appen eller med kort.

Hyr din egen chaufför

Vill du slippa att förhålla dig till tidtabeller och jaga taxibilar kan det vara en bra idé att hyra en egen chaufför för en dag. Det kan låta som dyrt och onödigt extravagant men är i själva verket ett prisvärt och effektivt sätt att kryssa mellan destinationer i  Förenade Arabemiraten. För några hundralappar per dag skjutsar en kunnig chaufför runt ert sällskap mellan alla platser ni vill besöka.

Buss    

Att åka kollektivt är också ett bra alternativ, i synnerhet om syftet är att ta sig utanför stadskärnan och över emiratgränserna. I Dubai kan du köpa det gemensamma åkkortet Nol Card som gäller för både buss, tunnelbana och spårvagn. Från busstationerna Al Ghubaiba och Ibn Battuta mall avgår bussar mellan Dubai och Abu Dhabi ungefär en gång i timmen. Annars kan du även hoppa på en av de många sightseeingbussar som har turer i emiratets städer. 

Tunnelbana

På grund av Dubais många gånger hårt trafikerade vägar och leder var Dubais tunnelbana ett efterlängtat nytillskott till stadens kollektiva nät. Världens längsta förarlösa Metro har två linjer. Röd linje som går mellan Al Rashidiyda och Jebel Ali, samt grön linje som rullar mellan Etisalat och Creek. Du betalar för antalet zoner du passerar.

Tunnelbanan i Dubai är i själva verket egentligen inte en tunnelbana. Majoriteten av tågsträckan sker ovan jord på futuristiskt byggda högbroar. Var noga med att notera skillnaden mellan första (Gold Class) och andra klass, samt att vissa vagnar endast är avsedda för kvinnor och barn. Alla vagnar är luftkonditionerade. Undvik onödiga böter genom att inte äta eller dricka under färd.

Spårvagn

2020 ska den stå helt klar – Dubai Tram. Men redan nu är Dubais ca 10 km långa spårvagnsnät ett smidigt transportmedel. 11 stationer totalt som utgår från Dubai Marina, fortsätter genom Jumeirah Beach Road, Dubai Knowledge Village, Dubai Media City, Dubai Internet City och med slutstation vid Al Sufouh.

Båttaxi / Abra

Dubais många inlopp och kanaler gör det möjligt att färdas kollektivt vattenvägen. Billiga båttaxis finns att hoppa på över hela staden. Kanalerna som mynnar genom Dubais gamla stadsdelar trafikeras av de traditionella Abra-båtarna. Dessa tar dig för en ynka dirham mellan Bur Dubai och Deira.    

 

Ta en sista-minuten till UAE!

Ute i sista stund med din bokning? Det finns gott om förmånliga sista minuten-resor till Förenade Arabemiraten att fynda! Såväl som billiga paketresor med hotell och flyg som ospecificerat boende och sista minuten-flyg.

Faktum är att det är svårt att hitta en annan sista minuten-destination som ger maximal avkastning både när det gäller klimat, boende, mat, shopping och saker att göra. Som dessutom bara ligger några få flygtimmar bort. Dubai och övriga UAE är verkligen ett resmål som inget annat.

Reseguider om UAE