Väder & klimat

Tidsskillnad i Dubai

Väder i Dubai & UAE

Välkommen till det ultimata året-runt-resmålet! I Förenade Arabemiraten råder i princip solgaranti alla årets dagar. Klimatet är varmt och tropiskt oavsett årstid. Det är inte ovanligt att temperaturen under juli och augusti håller sig runt 40 grader. Sommartid är luftfuktigheten ofta över 90 procent i det tropiska ökenklimatet. Den högsta temperaturnoteringen som uppmätts sommartid i Dubai är 52 grader.

Ett (förlåt) hett tips är att sikta in sig på vintermånaderna december, januari och februari när temperatur och luftfuktighet är betydligt behagligare – mellan 24 och 29 grader respektive 50 till 60 procent. Badtemperaturen i havet gör dig aldrig besviken, den ligger på 21-32 grader beroende på årstid. Ska hela småbarnsfamiljen med på resan? Då bör ni tveklöst i första hand förlägga semestern till vinterperioden.

Oavsett tid på året finns det alltid tempererade pooler nära till hands som följer säsongens väderläge. De flesta hotell har uppvärmda pooler under vinterhalvåret och svalkande nedkylda pooler på sommaren.

Regn faller endast sporadiskt, i form av korta skurar och någon monsunsäsong existerar inte. Blygsamma 100 millimeter regn faller i snitt årligen över Dubai, fördelat på ungefär totalt 14 regndagar. Precis som i andra delar av mellanöstern är det under vinterhalvåret som den lilla mängden nederbörd faller. Främst mellan december och mars kan det dra in plötsliga regnväder. Regnmolnen passerar dock lika fort, och de är ofta välkomna under den annars mycket varma tillvaron.

Sandstormar är däremot relativt vanligt förekommande under sommarperioden. Dessa uppstår främst under sommarmånaderna när starka vindar blåser in från Saudiarabien i nordväst. Ökensanden som då sveper in kan ibland göra städerna i UAE disiga under kortare perioder.

Månad Medelhög temp. Vattentemp.
Januari 24°C 22°C
Februari 25°C 21°C
Mars 29°C 23°C
April 33°C 25°C
Maj 38°C 26°C
Juni 40°C 30°C
Juli 42°C 31°C
Augusti 42°C 32°C
September 40°C 32°C
Oktober 36°C 30°C
November 31°C 27°C
December 26°C 25°C

Vädret är så klart en viktig faktor när du ska resa till Dubai eller andra delar av UAE. Är du och ditt sällskap inte så känsliga för hettan och föredrar färre turister, men svala hotell, gallerior och pooler så är sommaren rätt tid att resa. Ni får dessutom en av få chanser i livet att bada i hav som kan uppmäta hela 37 grader varmt vatten! Vinterhalvåret är å andra sidan högsäsong när flest människor väljer att resa för att undvika de allra hetaste månaderna.

Reseguider om UAE